Apartment Silva Tolmin

Ribolov

Ribolovni turizem, ki je na spodnjem delu Soče ter na Idrijci in Bači zelo priljubljen (145 km različnih ribolovnih rek), traja od 1. 4. do 30. 10. Stalni gostje so Francozi, Švicarji, Angleži in Italijani. Natančno so določena območja na potokih in rekah, kje in na kakšen način se lahko lovi (ujemi spusti, do tri ribe ipd.). Muharjenje je edini dovoljen način ribolova.
www.socafishing.com/sl/shop-si

Podrobneje
Rafting

Vodne in kopenske aktivnosti

Rafting, kajak šola, kajak spusti, soteskanjIe canyoning, rečni bob hydrospeed, mini rafting in kanu spusti, adrenalinski park, kolesarjenje, team-building, pohodništvo in jamarstvo, aktivnosti, ki se jih lahko sestavlja v različne težavnostne stopnje. V predelu od Kobarida do Mosta na Soči, ko se reka umiri, je primerna tudi za začetnike vodnih športov, družine in šole, na prodiščih Soče in Idrijce (od Slapa ob Idrijci do Bače pri Modreju) pa tudi za kopanje.
www.maya.si/

Podrobneje
Room Idrijca

Kolesarjenje

Omogoča razgiban in raznolik teren, prijetna klima, privlačno naravno in kulturno okolje. Poznamo več vrst kolesarjenja: dnevno, športno, ki je lahko cestno ali gorsko, športnorekreacijsko , izletniško, popotniško , gorsko, turistično , družinsko. V Zgornjem Posočju je kar nekaj tematskih kolesarskih poti, ki vključujejo in povezujejo lepoto narave in kulturne dediščine (npr. spust s Kanina in Soška pot na Bovškem, ob Nadiži in v Breginjskem kotu na Kobariškem ter Kosmačeva učna pot na Tolminskem), na posameznih kartah je označena tudi njihova težavnost.

V tolminski občini so uredili progo za gorske kolesarje na Širokem. Obilica gorskih cest, gozdnih cest, kolovozov in raznolikost terena nudijo neomejene možnosti gorskim kolesarjem. Naštejmo le nekaj možnosti:

V hribovske vasi (Šentviška planota, Tolminski lom, Čadrg, Tolminske ravne, Livške ravne, Livek, Volčanski ruti, vasi ob sončni strani Soče od Tolmina do Kobarida vse do Breginjskega kota ali Vršiča, po Baški grapi.
www.ortis.si

Podrobneje
Room Bača

Zdravilne vode

Celotno Zgornje Posočje je poznano tudi po ZDRAVILNIH VODNIH IZVIRIH. S tem se že vrsto let ukvarja domačin, Jože Munih, ki jih išče, beleži učinke na zdravje in z nihalom meri njihovo energijsko moč na območju občin Bovec, Kobarid, Tolmin, Kanal in Cerkno.
www.izviri-svetisca.com/author/munih/

Podrobneje
Room Soča

Festivali (Metaldays, reggae, punk rock...)

Metaldays največji in najlepši festival metal glasbe, ki si se odvija prav v naši bližini.
www.metaldays.net/

Podrobneje
Room Soča

Zgodovinski turizem

Na Mostu na Soči so leta 2005 odprli pot Čez Most po modrost, ki vodi po zgodovinsko pomembnih poteh v okolici. Leta 2000 je bila ustanovljena ustanova Fundacija Poti miru v Posočju, katere naloga je ohranitev, obnova in predstavitev zgodovinske in kulturne dediščine prve svetovne vojne na območju soške fronte v študijske, turistične in izobraževalne namene.

Po končani prvi svetovni vojni je Italija z Rapalsko pogodbo, sklenjeno leta 1920, začasno pridobila ozemlje slovenske Primorske. Italijanske enote so takrat zasedle tudi Baško grapo, z mejnimi kamni označile mejno črto in v letih vse do II. Svetovne vojne na vrhovih gradile ceste, vojašnice bunkerje in druge utrdbe. Dandanes je mnoge izmed teh objektov že prerasla vegetacija. TD Podbrdo želi z urejanjem poti in nekaterih objektov na območju nekdanje mejne črte preseči spomin na nekdanje delitve in vsem obiskovalcem, domačim in tujim, odpreti panoramsko pot v izjemnem naravnem okolju. Črta, ki je nekoč ločevala, naj postane prostor za sprostitev, rekreacijo, druženje in povezovanje vseh dobro mislečih ljudi.
Zgodovinske znamenitosti:

iz prve svetovne vojne Soška fronta (Modrejce, Bučenica, Mengore, Cvetje, Kolovrat) , Mali muzeji soške fronte Tolminsko mostišče , Tolminski muzej, Kobariški muzej, Cerkvica v Javorci, Bolnišnica Franja, Arheološki muzej Most na Soči, Kozlov rob nad Tolminom.
www.potmiru.si/

Podrobneje
Room Bača

Izleti, sprehodi in ogledi

Kulturnozgodovinska pot Čez Most po modrost, Soška fronta - Pot miru , sakralni cerkev Sv. Duha Javorca v Pologu, kulturni rojstna hiša Cirila Kosmača- Kosmačeva učna pot, (in naprej do Trebuše in Spodnje Idrije), tehnični tehnika Krn, številni mlini in etnološki spomeniki vas Rut in planine ipd. Malo bolj zahtevne pešpoti vodijo na razgledne točke na bližnje hribe Senico, Bučenico, Mengore in Cvetje, kjer so ohranjeni bunkerji in postojanke iz 1. svetovne vojne, in na vrh Čukle. Od tod so prelepi razgledi na dolino reke Soče, na jezero, na Tolminsko kotlino in Baško grapo. Zahtevnejši pohodniki se lahko odpravijo na lepe in resne gorske ture med Krnom in Črno prstjo. Ob jezeru so urejene sprehajalne poti, urejena pa je tudi pešpot mimo Stopca na Postajo in po stari cesti ob Idrijci nazaj na Mosta na Soči. Skozi kraj nas kulturnozgodovinska pot Čez Most po modrost popelje skozi tri tisočletja Mosta na Soči. Kosmačeva učna pot je označena pešpot, ki pripelje obiskovalca mimo znamenitih točk do domačije Cirila Kosmača. Pot je mogoče tudi prekolesariti, lahko pa jo nadaljujete do Spodnje Idrije.

Podrobneje
Room Soča

Jadralno padalstvo

Šola letenja, vodeni preleti in tandem. Tolminska kotlina je ena izmed najprimernejših lokacij za prosto letenje v Evropi. Termika omogoča XC prelete (»cross country« preleti iz hriba na hrib) v smeri Italije, Bovca ali Bohinja. Vsako leto naš konec obišče več tisoč padalcev. Večina je tujcev, ki ostanejo več dni. Vzletišče na Kobali je urejeno. Na vzletišča (Kobala nad Tolminom, Stol nad Breginjem in Kuk nad Livkom) je možen dostop z avtomobilom. Tu se prirejajo svetovna in državna prvenstva ter tekmovanje za evropski pokal.

Podrobneje
Room Bača

Pohodništvo

Pohodniške in gorniške aktivnosti. Je eno izmed možnih aktivnosti v občini Tolmin. Društva med drugim večkrat mesečno ponujajo vodene pohode na bolj in manj zahtevne, domače in tuje vrhove. Nekatera možna izhodišča: Krn, Vrh nad Škrbino, Vogel, Rodica, Črna prst, Tolminski migavec, Vodil vrh, Kobilja glava, Mrzli vrh ..

Podrobneje
Room Soča

DOŽIVLJAJSKI (IZLETNI) TURIZEM

Vožnja z LADJO LUCIJA, ki turiste popelje po soškem jezeru (od jezu pri Doblarju do sotočja Tolminke in Soče).
www.ladja-lucija.si/

Podrobneje
Room Soča

Nordiska hoja

Je nova športnorekreacijska aktivnost, ki predvsem v skandinavskih državah doživlja pravi azcvet.. Primerna je za vsakogar, izvedljiva kjerkoli in kadarkoli« Izrazito dviguje aerobno vzdržljivost, vzdržljivostno oč, koordinacijo, gibljivost. Zmanjšuje bolečine in mišično napetost v predelu vratu in ramen, izboljšuje sposobnost sukanja hrbtenice, ni invazivna do kolen in drugih sklepov, saj jih razbremenjuje. Ima več učinkov na zgornji del telesa, saj je pri pravilni tehniki zaposlenih kar 90 % muskulature. Bolj intenzivna obremenitev kot hoja brez palic, bolj iziološko učinkovita. Primerna je za diabetike, starostnike, za ljudi s prekomerno težo, z osteoporozo, s težavami hrbtenice, za rehabilitacijo in pri srčno-žilnih bolezni.

Podrobneje
Room Soča

Priprave športnikov

Omogočajo dobro urejen Športni park Brajda, ugodna klima, možnost uporabe telovadnic s parketom, prijetno okolje. Ugodno podnebje, športni park Brajda z atletsko stezo, s tremi košarkarskimi igrišči, z dvema nogometnima igriščema, s teniškim igriščem ter športna dvorana s fitnesom, urejene tekalne poti v naravi, omogočajo priprave atletom, nogometašem, košarkarjem, rokometašem ipd., skoke z mostov v Sočo in Idrijco in na plastični skakalnici, rekreativne teke, pohode, gorski maraton štirih občin ipd.

Podrobneje
Room Soča

Športno plezanje

Je možno na petih urejenih opremljenih naravnih plezališčih (Čiginj pri Tolminu, Senica pri Ljubinju, ob glavni cesti pri Slapu ob Idrijci, Pisano čelo nad Koritnico v Baški grapi in plezališče nad cesto v vasi Porezen), katerih težavnost smeri se giblje od lažjih pa do težjih (8a). Športno plezanje v gorah, z zmernimi dostopi, toplimi južnimi ostenji, smermi do 150 m, ponujata tudi Tolminski Migovec in Novi vrh. Žal plezališča niso dovolj označena, tako da jih poznajo v glavnem le domači plezalci. Na voljo so tudi tri umetne plezalne stene. Alpinistični odsek Planinskega društva Tolmin je v letu 2006 s pomočjo denarja iz evropskih strukturnih skladov uredil Gorniški učni center z zelo razgibano plezalno steno. Namenjen je tako vsem domačinom kot tudi turističnim ponudnikom in njihovim gostom.

Podrobneje
Room Bača

Lov

Muflon, gams, jelenjad, srnjad, ...

Podrobneje
Room Bača

Jamarstvo

Je, zaradi razgibanega kraškega podzemnega sveta in aktivnega lokalnega jamarskega kluba, turistom na voljo z različno zahtevnimi ogledi in podzemni izleti v Zadlaški (Dantejevi), Pološki jami, Smoganici in Sistemu Mig. Vstop je dovoljen le v spremstvu domačih izkušenih jamarjev. Jamarstvo je del ponudbe.

Podrobneje